Långt ifrån ensam: Vasaloppshelgen 2014

Posted by on Mar 3, 2014 in En svensk klassiker, Lopp, Övrigt | 3 Comments

Har inte haft mycket tid till att blogga senaste tiden men ikväll bjuder jag på lite bilder från tre fullspäckade dagar…på flera sätt :) Jag åkte upp till Mora själv men var långt ifrån ensam. Jag fick  nöjet att arbeta i En svensk klassikers monter (i Vasaloppsmässan) tre dagar före Vasaloppet. Det var såå roligt.Tidigare har jag nog inte tänkt på hur många människor det är som kommer från andra länder för att slita sig runt de 9 milen.Jag kände mig verkligen internationell när jag stod i montern & fick hacka mig fram på franska,danska,arabiska & engelska. De  språk jag inte förstod fick kroppsspråket ta över.Riktigt roligt!Det var också väldigt roligt att få träffa några av mina fb-följare . Några var ”kollegor” den helgen. Nu fick de även ett ansikte:) Man fick många roliga reaktioner när folk kände igen en från TV-dokumentären En Svensk Klassiker. Jag njöt av all positiv beröm & alla fina ord . Att några minuter på SVT1 har kunnat inspirera så många människor är ju helt fantastiskt. Nästan alla frågade mig om jag skulle göra om  En Svensk Klassiker. När jag då kunde sträcka på mig & svara att jag på söndagen skulle påbörja min tredje klassiker kändes det mäkta fint. Kändes också helt coolt när man kunde svara på många frågor ang de olika klassikerrvarianterna. I have been there, I am in there and I love it. Jag blev själv väldigt imponerad av många människor som berättade om sina klassiker eller lopp-erfarenheter. Den man minst anar hade genomfört 10 Vasalopp eller 7 klassiker.Helt fantastiskt! Efter arbetsdag tre var man självklart lite trött av alla intryck & av att ha benen igång i  många timmar. Var rätt mör innan självaste Vasaloppet . Allt pepp & alla lyckönskningar gjorde dock mig så peppad &  hög inför loppet så det hade nog gått alldeles utmärkt även utan semle-,& enervit-laddningen:)

vasaloppet goodiebag

Vet ej hur många goodiebags jag gjorde i ordning. Tror att jag t.o.m drömde om dem:)vasaloppet mässan

Helt underbar stämning med alla träningsintresserade människor.

vasaloppet semla

Preems monter snett mittemot mig levererade en minisemla per dag. Perfekt uppladdning ju. Hatten av på semlan & hatten av för Preem som vann pris för bästa montern på Vasaloppsmässan:)

vasaloppet vansbro

Vansbrosimningen kom förbi & ville ta ett kort på Cissis alldeles egna sätt. ”Vad menar du ?” sa jag. ”Jo, att du står på händer såklart :)” Lovade att leverera en sån bild inom snar framtid:)

vasaloppet 14 posten

Under tiden som jag befann mig i Mora hamnade jag visst på postens förstasida /Nyhetsbrev. Perfekt bredvid rubriken:Bli redo för skidspåret :)

vasaloppet 13 namnlapp

Kvällen innan Vasaloppet gjorde jag i ordning mina skidkläder & tog fram nr-lappen.Visst blänker den fint?:) Tror jag hann sova 3,5 timmar för att vakna tre på natten & hinna sätta mig i Vasaloppsbussen till Sälen kl 04.00.vasaloppet 14 bussen

Jag tyckte det var en så cool känsla & stämning i bussen. Bussen var fullastad med skidor & Vasaloppsåkare. Inte ett enda ord hördes från passagerarna. Man kände hur det laddades inom alla. Alla var vi på väg till samma ställe för ett gemensamt mål: att fixa Vasaloppets 9 mil.Det kändes vuxet & seriöst. Resan tog lite längre tid än planerat. Chauffören missade en avfart men lyckades backa sig till rätt gata. Väl framme blev det stressigt. Världens kö till bajamajorna & givetvis valde jag den långsammaste kön. fem minuter innan start hann man göra det man skulle. Sprang till mitt startled & vad tror ni hände? Jo det ska jag avslöja. Det som ALDRIG får hända hände. Jag hittade  inte mina skidor. Letar fokuserat & galet där jag trodde jag hade ställt upp dem. Kände mig som en virrig höna på en bondgård. Under tiden som jag var på studiebesök hos bajamajorna så hann det komma hundratals skidor & stavar till spåren. Startskottet gick & alla började åka …och jag letar.Till slut pekar en kvinna & ropar : ”Där står det ett par skidor”. Tror jag förbrände alla semle-kalorier i letandet . Lyckan att få tillbaka något värdefullt som man mist är ENORM !Tro mig .Jag talar av erfarenhet nu :)

vasaloppet 14 i mål

Lyckan i målgång var enorm med. Jag vet inte om jag kan kalla detta lopp för skidåkning. Det kändes mer som ett styrke -,balans & tålamodstest. Många mil utan spår. Började snöa.Blev klumpar av  snö & is under skidorna. För första gången i mitt liv var jag tvungen att skrapa & lägga klister på skidorna alldeles själv. Stolt blev jag när jag märkte att det funkade. Utförsbackarna var riktiga isbackar & slalombackar.Folk ramlade ihop överallt inklusive jag.Men det kunde man göra på plana sträckor med. Snabba reflexer i kombination med en bra balans krävdes. Att åka skidor i mörkret var en riktig överraskning. Man ville bara komma fram till ljuset fortast möjligt, men fort gick det inte.Tänk er att blunda & försöka åka skidor där man tror att det kanske kan  finnas spår. Samtidigt som det var lite läskigt & fysiskt krävande så fick man en  riktig adrenalinkick av denna ”skidresa”. Tystnaden, ljudet från snön & skidorna var fantastisk.  Jag hade hoppats att inte behöva staka mycket i detta lopp p.g.a disken i nacken men det blev i stort sett bara stakning i 9 mil. Men det gick. Det var omöjligt att slå förra årets tid vilket jag också hade velat, men rätt tidigt insåg jag att jag borde vara riktigt nöjd om jag överhuvudtaget kunde ta mig runt. Ca 10 % av de 15800 anmälda bröt loppet. Ju tuffare lopp desto större glädje i målgången .Mer än nöjd över att ha ännu ett glittrigt minne att bära med mig i livet. Att sen komma hem efter loppet till Motala , till mina underbara skatter och se detta på kudden kändes nog allra mest <3vasaloppet text

 

 

 

 

3 Comments

 1. LindaD
  15 mars, 2014

  Hej Cecilia !
  Jag ska göra tjejklassikern. Har en rejäl utmaning, jag är LIVRÄDD utförsbackar. Jag undrar om du åkt kristinaloppet ? Kan du tala om vilken av tjejvasan vs kristinaloppet som har de plattaste utflrsbackarna?
  Tack på förhand !
  Mvh Linda

  Reply
  • Cecilia Massi
   15 mars, 2014

   Hej Linda!Underbart ju! Se till att utmana utmaningen ordentligt. Det enda som får dig på fall är rädslan. Försök att ge dig ut & träna så mycket som möjligt. Träna gärna på olika ställen.Oavsett vilket lopp du väljer så slipper du inte utförsbackarna. Lär dig åka nedför genom att forma skidorna till en ”glasstrut”. Ett V där spetsen är längst fram förstås.På det viset bromsar du farten. Finns det fina spår så är det bäst att hänga med i farten nedför.När jag åkte Kristinaloppet för 2-3 år sedan så hade jag aldrig åkt skidor innan, & jag tog mig runt. Mycket sitter i knoppen. Bestäm dig, träna & gör det bara . Lycka till / Cecilia

   Reply
   • LindaD
    15 mars, 2014

    Tack snälla för svar o support :-)
    Ska verkligen göra mitt bästa ”jag kan åka,jag e inte rädd”. ;-))
    Ser fram emot nästa säsong med snö o träning träning träning

    Reply

Leave a Reply